maanantai 28. huhtikuuta 2014

Varaslaukaus Vappuun - vinkit perinteisten munkkien paistamiseen!

Munkkien paistoa monesti kammoksutaan ja jätetään homma helposti vanhemmille sukupolville tai ammattileipureille. Öljyn kanssa taiteilu lienee suurin syy vieroksuntaan? Itse en muista munkkeja tehneeni aiemmin ja ennen paistamisen aloitusta soitin viime hetken vinkit äidiltäni.

Reseptin nappasin täältä. Ilman lämpömittaria öljyssä paistaminen voi kuitenkin olla haastavaa. Ensimmäinen versio oli kauniin kullanruskea päältä, mutta aivan raaka sisältä. Seuraavat munkit pidin siis pidempään öljyssä. Ne taas kypsyivät sopivasti sisältä, mutta olivat ulkoa liian tummat. Laskin hellan lämpötilan kutoselta neloselle ja  näin munkkien pinta alkoi löytää kaunimman värin ja herkut olivat kypsiä sisältäkin. Toimin näin: paistoin kaksi munkkia öljyssä ja kun pinta oli sopivan ruskea, siirsin kattilan liedeltä siksi aikaa, kun nostin munkit talouspaperin päälle, josta siirsin munkit lautaselle ja sokeroin ne. Sitten kattila takaisin liedelle ja homma uusiksi. Tällä tekniikalla sain omani onnistumaan.

Koko prosessissa ei mennyt kuin tunnin-puolentoista verran, joten syrjään ajatukset isotöisestä urakasta ja hommiin vaan! Tuolla Kotilieden reseptillä sain tehtyä munkkeja 18 kpl. 


Koiran sairastelu, lapsen temppuilu, asunnon ostoprosessi ja ihan vaan normiarki ovat syöneet voimavarojani aika paljon. Laittaisin kevätväsymyksen ja isojen muutosten piikkiin. Merkit näkyy valitettavasti välillä vähän kauemmaskin. Ihana miekkoseni hoksasi tämän ja otti sunnuntaina ohjat käsiin ja tyrkkäsi minulle auton avaimet käteen. Pojalle piti tehdä muutamia vaateostoksia, joten lähdin lepuuttamaan hermojani shoppailun pariin Matkukseen. Miten voikaan välillä tehdä hyvää hiljaiset hetket autossa ja kaupassakin käynti tuntuu luksushuvilta yksin. Meinasin kävellä onneni (Iittala Outletin) ohi, mutta alet kiinnitti huomioni. Ostin äitini puolesta meille uuteen kotiin tuparilahjaksi Sarjaton-sarjan lautaset ja pari änkkärimukia. Valkoisista lautasista olen haaveillut jo pitkään ja nämä ovat takuuhyvä sijoitus. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti